Op het werk

De narcist/psychopaat veroorzaakt veel onveiligheid op de werkvloer met alle gevolgen vandien. De selectieprocedures zijn meestal zodanig dat een narcist/psychopaat een gewilde kandidaat blijkt. Hij is immers charmant, inspirerend, zelfverzekerd en durft risico’s te nemen.

Eenmaal aangesteld blijkt al snel dat hij alles doet in het voordeel van zichzelf, ten nadele van de werknemers en het bedrijf.  De narcist wil bewondering en in de schijnwerpers staan, de psychopaat wil controle en macht. Hij liegt, manipuleert en vernedert. Binnen enkele weken, soms maanden, ontstaat een onveilige werksfeer.

Medewerkers komen in een moeilijke positie terecht en worden tegen elkaar uitgespeeld, het verzuim neemt toe, personeelswisselingen zijn aan de orde van de dag en het bedrijf verliest zijn positieve positie op de arbeidsmarkt.

Uit NRC, oktober 2012:

1 à 2 procent van de beroepsbevolking voldoet aan de definitie van een psychopaat zoals die werd geformuleerd door de Canadese professor Robert Hare. Nog eens 5 tot 10 procent lijdt aan een andere persoonlijkheidsstoornis, zoals narcisme. Onder leidinggevenden liggen die percentages hoger.

Een slechte verhouding met de baas is volgens onderzoek van TNO Arbeid de oorzaak van maandelijks enkele duizenden ziekmeldingen.