Liefdesrelaties – boeken

Women Who Love Psychopaths: Inside the Relationships of inevitable Harm With Psychopaths, Sociopaths & NarcissistsWomen Who Love Psychopaths

Inside the Relationships of Inevitable Harm With Psychopaths, Sociopaths & Narcissists,
Sandra L. Brown, 2018

Nederlandse samenvatting: Dit indrukwekkende boek richt zich tot vrouwen die in een pathologische relatie zitten of hebben gezeten, tot psychotherapeuten en de geestelijke gezondheidszorg. Het geeft informatie over narcisme en psychopathie, beschrijft op welke vrouwen de narcist/psychopaat valt, hoe de relatie verloopt en welke klachten vrouwen kunnen ontwikkelen. Veel aandacht wordt besteed aan de specifieke behandeling die deze vrouwen nodig hebben om te herstellen (na afloop van de relatie) en niet weer in dezelfde valkuil te stappen.

Engels: ‘This latest work of Sandra L. Brown, MA is a beacon of light and clarity for the legions of survivors of pathological love relationships who have been mislabeled and inappropriately treated by many in the mental health professions. The dynamics of these relationships have been poorly understood for decades. Now, with her rigorous approach to research and documentation, Brown has opened up new vistas of mental health and hope for those afflicted by all too common pathological love relationships. All mental health professionals and survivors need this book!’
–Dr. Christiane Northrup, NY Times Best Selling author of Dodging Energy Vampires

Narcisme in relatiesNarcisme in relaties

Loskomen uit het web van een narcistische partner,
Alice Vlotters en Daan Wienke, 2019

Narcisme is een bekende en regelmatig voorkomende persoonlijkheidsstoornis. Als partner van een narcist heb je in eerste instantie geen idee dat je met een narcist te maken hebt. Narcisten zijn uitermate charmant en weten hun zwarte kanten goed te verbergen. Pas gaandeweg hun relatie ervaren hun partners het gebrek aan empathie, het agressieve gedrag, de machtswellust en het bijbehorende ego. Hun relatie wordt een worsteling, maar het blijft lang onduidelijk waaraan dat ligt. De narcist getuigt zelden van het hebben van zelfinzicht en zal zijn gedrag niet veranderen. De partner wordt daar uiteindelijke de dupe van.

 • Het eerste boek over narcisme waarbij er aandacht is voor de partners van narcisten
 • De zeven fasen die een relatie met een narcist doorloopt
 • Gebaseerd op zowel wetenschappelijke informatie als interviews met (ex-)partners
Uit de schaduw van narcismeUit de schaduw van narcisme

Over-leven met een narcistische partner of ouder,
Marjan de Vries, april 2021

“Ik kan nog zo zeker weten dat wat mijn man doet of zegt niet klopt, maar aan het einde van elke discussie ben ik degene die sorry zegt.” “Toen ik aangaf liever met mijn handen te werken, was het huis te klein. Uiteindelijk ‘won’ mijn vader. Ik ging studeren. Ik kon gewoon niet tegen hem op. En eigenlijk wist ik ook niet meer wat ik nou echt wilde.” Ligt het aan mij? Mensen met narcistische trekken kunnen heel behulpzaam en betrokken overkomen. Geen moeite is groot genoeg; jij bent het centrum van hun wereld. Maar na verloop van tijd, als de relatie een feit is, als er kinderen zijn of als er geen toeschouwers zijn, blijkt er helemaal geen wederkerigheid te zijn, geen echt diepgaand contact, en dan blijkt dat alles eigenlijk om de narcistische ander draait. Dit proces is zo verwarrend dat je kunt gaan twijfelen aan alles. Ligt het toch aan mij? Ben ik zo’n zeurpiet? Ben ik echt zo ondankbaar?

Omgaan met een narcistische partner of ouder draait om ongelijkwaardigheid. Als vanzelf ga je je als kind of als partner richten op die overtuigende, charmante ander, en langzaamaan wordt het steeds moeilijker om op jezelf te vertrouwen. GZ-psycholoog Marjan de Vries spreekt in haar praktijk veel mensen die worstelen met hun zelfvertrouwen en zelfbeeld vanwege zo’n relatie. In dit boek legt zij stapsgewijs en aan de hand van vele voorbeelden uit haar praktijk uit hoe je narcisme kunt herkennen en vervolgens hoe je weerbaarder kunt worden binnen de relatie, of daarbuiten, als je besluit de relatie te beëindigen.

Je leven in eigen handJe leven in eigen hand

Verder na narcistische mishandeling,
Iris Koops, 2017

De eerste stap bij het herstellen van narcistische mishandeling, is deze vorm van mishandeling begrijpen. De volgende stap, die misschien nog wel belangrijker is, is snappen welk effect die mishandeling heeft gehad op jouw systeem. De symptomen die het heeft veroorzaakt. Om te kunnen herstellen moet je eerst snappen waarom je er zo aan toe bent. Daarom ga ik in dit boek uitgebreid in op hoe trauma en dissociatie werkt, wat het met je doet en hoe je ermee om kan (leren) gaan. Want daar zit een groot deel van de heling. Ik ga in op het herstelproces en de mogelijke valkuilen.

Narcistisch misbruik in de liefde, 50 vragen en antwoordenNarcistisch misbruik in de liefde

50 vragen en antwoorden,
Mijon van Oers, 2019

Na haar succesvolle debuut (Voorbij het narcisme) kreeg Mjon van Oers nog steeds heel veel vragen. Kennis is macht, vindt Mjon. Hoe meer je over narcisme en narcistisch misbruik weet, des te beter kun je je wapenen tegen de narcist en des te beter ben je in staat om je uiteindelijk los te weken uit de giftige relatie. De 50 vragen en antwoorden in dit boek gaan onder andere in op kenmerken van narcisme, de gedragingen van een narcist, de bijdrage van jouw eigen gedrag en wat je kunt doen om je eigen leven weer terug te krijgen. Dit boek is geschikt voor iedereen die verwikkeld is (geweest) in een narcistische relatie, maar ook voor mensen die narcisme meemaken in hun omgeving en er meer over willen begrijpen.

The covert passive, aggressive narcissistThe covert passive, aggressive narcissist

Debbie Mirza, dec. 2017

Nederlandse samenvatting: De kenmerken van een ‘covert’ passieve, aggressieve narcist herkennen, en herstellen van ‘verborgen’ emotioneel en psychisch misbruik. Voel je je verward en uitgeput door je relatie en weet je niet goed hoe dat komt?

Engels: A covert narcissist has the same traits of narcissism as the well-known overt type. The difference is when they control and manipulate, when they demean and devalue you, it is done in such a subtle way you don’t notice it. This type of narcissism is one of the most damaging forms because the abuse is so hidden and so insidious. You can be in a relationship with a covert narcissist that can last for decades and not realize you are being psychologically and emotionally controlled, manipulated, and abused. There are no visible scars with this form of abuse, and you are usually the only one that experiences their destructive and psychologically debilitating behavior.

Relaties die stukmakenRelaties die stukmaken

Hoe zorg je voor jezelf en maak je je relaties weer gezond,
Jill Murray, 2008

 • Vaak genoeg verontschuldig ik mijn vriend voor zijn onaangename gedrag.
 • Ik kan in relaties geen ‘nee’ zeggen.
 • Mijn kinderen hebben geen respect voor mij.
 • Mijn manager gaat er altijd vanuit dat ik wel wil overwerken zonder dat hij zich bekommert om mijn agenda.
 • Ik kan zomaar een uur met mijn beste vriendin in gesprek zijn zonder dat zij eens naar mij informeert.
 • Mijn ouders zijn eigenlijk altijd kritisch over hoe ik dingen doe en ik krijg nog steeds verwijten.

Als je een van deze punten herkent dan zit je waarschijnlijk in een relatie die slecht voor je is, een relatie die je stukmaakt. Je gevoelens worden niet serieus genomen en je behoeften blijven onbeantwoord. Een slechte relatie kan leiden tot energievretende en negatieve gedragspatronen. Die patronen maken dat je je lichamelijk en emotioneel steeds leger voelt. In ‘Relaties die stukmaken’ nodigt Jill Murray je uit om met je eigen valkuilen aan de slag te gaan zodat je persoonlijke effectiviteit wordt vergroot en je je kracht zo leert te gebruiken dat je relaties weer energie geven en waardevol worden!

Het Gaslight EffectHet Gaslight Effect

Robin Stern, dec. 2018

Robin Stern Ph.D. is psychoanalytica, docent, auteur en associate director van het Yale Center for Emotional Intelligence. Ze introduceerde het begrip gaslighting tien jaar geleden naar een film met Ingrid Bergman met dezelfde titel. Een begrip dat sindsdien niet meer weg te denken is. Het gaslighteffect, verborgen narcisme van Robin Stern is een belangrijk boek. Het behandelt het fenomeen gaslighting: een vorm van narcistische, mentale mishandeling, waarbij de misbruiker bewust onjuiste informatie doorgeeft met als doel het slachtoffer aan zichzelf en het gezond verstand te laten twijfelen. Dat gaat van subtiel (‘Nee, je hebt niet tegen mij gezegd dat we een afspraak hadden met vrienden’/ ‘Je hebt je sleutels daar niet neergelegd’) tot ernstig (‘Wat ben je toch ongelofelijk dom’ / ‘Nee, je hebt geen medicijnen nodig’). De termen mindfucking en brainwashing zijn ook op dit fenomeen van toepassing.
Slachtoffers van gaslighting hebben zelf niet door dat ze langzaam gek gemaakt worden, en gaan ernstig aan zichzelf twijfelen. Ook hulpverleners en artsen kunnen bijvoorbeeld slachtoffer zijn van gaslighting, omdat de narcist die dit toepast zo goed is in liegen en bedriegen dat niemand doorheeft wat er werkelijk gebeurt.

Over gaslighting is op internet al veel te vinden, maar hier wordt vooral het fenomeen beschreven. Robin Stern geeft in dit boek ook concrete oplossingen over hoe je los kunt komen van een narcist die gaslighting toepast. Een waardevol boek voor iedereen die met narcisme / gaslighting te maken heeft.

Ongezien opgegroeidOngezien opgegroeid

Herstel na een jeugd met narcistische, afwijzende of afstandelijke ouders,
Lindsay Gibson, juli 2020 

Een troostrijk hulpboek dat duidelijk maakt hoe het komt dat je je eenzaam of in de steek gelaten voelde en/of voelt binnen je eigen ouderlijk gezin. Psycholoog Lindsay Gibson legt uit waarom je ouders je in emotioneel opzicht niet voldoende konden geven en waarom zo veel pogingen tot een goed gesprek op niets uitliepen. Het boek geeft bevestiging en richting bij het aanleren van een nieuwe houding tegenover je vader en/of moeder én helpt te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt in je eigen relaties.

Stop Spinning, Start Breathing: A Codependency Workbook for Narcissist Abuse RecoveryStop Spinning, Start Breathing

A Codependency Workbook for Narcissist Abuse Recovery,
Zari Ballard, 2014

Nederlandse samenvatting: Dit werkboek kan je helpen bij het beëindigen van je relatie met een narcist en bij je herstel na het beëindigen van deze relatie. De lessen, beschreven in dit boek, brengen verlichting zodat je je ‘normale’ leven weer kunt oppakken.

Engels: If you’re reading this, it’s likely you’ve come to the end of the line with a narcissistic abuser. You’ve either survived the physical separation but now struggle with the ongoing mental connection or you’re still involved with the abuser and looking for a plan of escape. Either way, this abuse recovery workbook – the newest by author Zari Ballard (When Love Is a Lie) – will fix you. You, too, can be among the survivors!

 • Do you suffer from a codependency to a narcissistic abuser?
 • Do you feel isolated in your misery because those around you just don’t “get it”?
 • Despite all you know about narcissism, are you still hopeful your partner is the exception?
 • Is relationship amnesia keeping you tethered to only the good memories?
 • Are you tormented by separation anxiety and sudden impulses to break no-contact?
202 Ways To Spot A Psychopath In Personal Relationships202 Ways To Spot A Psychopath In Personal Relationships

Adelyn Birch, 2016

Nederlandse samenvatting: Is het mogelijk een psychopaat te herkennen? Volgens Adelyn Birch kun je dit leren.

Engels: Invisibility is the most disturbing aspect of psychopathy. Psychopaths must keep their true nature hidden, and they know how to do it. They’re skilled actors and mimics. After all, they can only dupe us if they can first make us believe they’re honest, genuine and trustworthy. To do that, they have to come across as normal. Is it possible to identify a psychopath? Yes, if you learn the signs that can help you spot one. From the author of the unique and popular website, Psychopaths and Love. “Wonderful read. Such a great gem. One of my favorite books about this subject as the author paints.

Boundaries After a Pathological RelationshipBoundaries After a Pathological Relationship

Adelyn Birch, 2016

Nederlandse samenvatting: Wanneer je in een pathologische (liefdes)relatie zit (of je wilt dit voorkomen) dan is dit boek een aanrader. Het staat vol met praktische tips hoe je je persoonlijke grenzen kunt aangeven.

Engels: This book is small, but mighty. If you were involved in a pathological relationship — or you want to prevent it from happening in the first place — this book is for you. It gets to the heart of the matter of personal boundaries. Identifying and setting clear boundaries is vital for survivors and for anyone who wants to become more confident, improve relationships, and prevent victimization.